μπορειτε να αναζητησετε κατι που σας ενδιαφερει εδω

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Υλικά για την κατασκευή ηλιακού πάνελ.


Υλικά

      Τα υλικά κατασκευής φωτοβολταϊκού πάνελ είναι σημαντικό να είναι καλής ποιότητας τόσο για την απόδοσή του όσο και για τη φθορά του στο χρόνο. Έτσι πρέπει να βρούμε κάποιους προμηθευτές με εμπειρία και πολλές πωλήσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βέβαια η κατασκευή χειροποίητου ηλιακού πάνελ αποτελεί ερασιτεχνική δουλειά όπως και να το κάνουμε. Για αυτό το λόγο μην αναλωθούμε και τόσο στην επιλογή των υλικών ειδικά εάν είναι το πρώτο μας πάνελ.
      Σίγουρο όμως είναι ότι κάθε νέο πάνελ θα φτιάχνεται με πολλή περισσότερη φροντίδα και επαγγελματικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα τελικά θα μας ανταμείψει, δηλαδή το γεγονός ότι φτιάξαμε μια ηλιακή γεννήτρια-μπαταρία η οποία θα μας τροφοδοτεί με ρεύμα από τον ήλιο τις ηλεκτρικές συσκευές μας.

Θα χρειαστούμε:

1)      Φωτοβολταϊκά κελιά ή Ηλιακές κυψέλες
2)      Καλωδιοταινία λεπτή και φαρδιά
3)      Flux pen (καθαριστικό επαφών)
4)      Δίοδο
5)      Συγκόλληση (σολντερίνη)
6)      Σιλικόνη
7)      Τζάμι ή πλεξιγκλάς
8)      Κορνίζα αλουμινίου
9)      Κουτί ηλεκτρολογικών συνδέσεων

Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.


Φωτοβολταϊκά κελιά ή Ηλιακές κυψέλες


      Είναι η καρδιά της κατασκευής μας. Όσο καλύτερες είναι οι κυψέλες μας τόσο περισσότερη απόδοση θα έχουμε. Κυψέλες μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο ειδικά στο εξωτερικό. Υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών κελιών και στην Ελλάδα αλλά οι τιμές τους βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για ερασιτεχνικές κατασκευές. Τον τελευταίο χρόνο έχουν εμφανιστεί πωλήσεις κυψελών μεταχειρισμένων και καινούριων σε πολύ καλές τιμές σε διάφορα site αγγελιών και δημοπρασιών. Βλέπε www.Ricardo.gr  , www.Emarket.gr  κτλ. Εγώ κάπως έτσι ξεκίνησα για τα πρώτα μου πάνελ και απέκτησα κάποια πείρα έπειτα.






Πολυκρυσταλλικές



Μονοκρυσταλλικές

      Υπάρχουν κυρίως τα μονοκρυσταλλικά και τα πολυκρυσταλικά κελιά διαθέσιμα για ερασιτεχνικές κατασκευές. Με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μεν και των δε, δεν θα ασχοληθούμε εδώ αλλά θα γίνει αναλυτική αναφορά σε άλλο post. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά τους είναι η απόδοσή τους, το μέγεθος, τη συσκευασία που θα μας τα στείλουν για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες κατά τη μεταφορά και αν μας καλύπτουν για αυτές, και τέλος αν στην τιμή τους περιλαμβάνονται και τα παρελκόμενα. 


Καλωδιοταινία λεπτή και φαρδιά

      Είναι ειδικές καλωδιοταινίες για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ και είναι υψηλής αγωγιμότητας και επικαλυμμένες με καλάι (κόλληση). Δεν χρειάζεται επιπλέον σολντερίνη για τη συγκόλληση των κελιών.
 
Tab και Bus wire

      Η λεπτή καλωδιοταινία (tab-wire) είναι απαραίτητη για τη σύνδεση των κυψελών μεταξύ τους. Πρέπει να κοπεί σε κομμάτια μήκους ανάλογα με ο μέγεθος των κελιών που θα ασχοληθούμε. Η φαρδύτερη (bus-wire) χρειάζεται για τη συνδεσμολογία των εννιάδων μεταξύ τους (στην πάνω και κάτω μεριά του πάνελ) αλλά και για την έξοδο του ρεύματος έξω προς το κουτί διασύνδεσης.  Συνήθως περιέχονται στο πακέτο των φωτοβολταϊκών κελιών.

      Ενδεικτικά: Για την κατασκευή ενός ηλιακού πάνελ 4x9=36 κυψελών πολυκρυσταλλικών διαστάσεων 8x15 εκατοστά η κάθε μία χρειάζονται 12 μέτρα λεπτή και πάνω από ένα μέτρο φαρδιά καλωδιοταινία.
     

Flux pen (καθαριστικό επαφών)


      Είναι το καθαριστικό των επαφών. Παίρνει τη θέση της πάστας καθαρισμού για όσους γνωρίζουν από κολλήσεις ηλεκτρονικών. Είναι σε μορφή μαρκαδόρου για να έχει εύκολη και γρήγορη εφαρμογή. Συνήθων για να τρέξει υγρό flux στη μύτη του μαρκαδόρου πρέπει να βυθίσουμε τη μύτη του πιέζοντάς τον σε ένα χαρτόνι απαλά. Μόλις υγρανθεί είναι έτοιμο για χρήση. Περνάμε της γραμμές-επαφές μεταφοράς των κελιών πριν την κόλληση προσέχοντας να μην λερώσουμε όσο μπορούμε την μπλε επιφάνειά τους γιατί ίσως μετά να θέλουν πλύσιμο σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό.


Δίοδο


      Τη δίοδο θα τη χρειαστούμε στο τέλος. Έχει την ιδιότητα να διαρρέεται μόνο από τη μια κατεύθυνση της με ρεύμα ενώ από την άλλη το μηδενίζει. Συνδέεται λοιπόν σε σειρά με τον θετικό πόλο του πάνελ και παρεμβάλλεται ανάμεσα από το πάνελ και το υπόλοιπο σύστημα (ρυθμιστής φόρτισης, μπαταρία κτλ.) Η δουλειά της είναι να προστατεύει την κατασκευή μας από τα επιστρεφόμενα ρεύματα (μπαταρία à πάνελ) με ελάχιστο αλλά υπαρκτό κίνδυνο να καούν οι κυψέλες μας.


Συγκόλληση (σολντερίνη)


      Αν θα χρειαστούμε συγκόλληση θα είναι πολύ λίγη. Για ένα πάνελ μπορεί να χρησιμοποιήσουμε 20-30 πόντους μόνο. Θα μας χρειαστεί για τη συγκόλληση των tabwire με τα buswire, για τη δίοδό μας, τις συνδέσεις μέσα στο κουτί διασύνδεσης αλλά μπορεί να χρειαστεί και στην κόλληση της tabwire στην πίσω μεριά των κελιών  (ΠΡΟΣΟΧΗ: Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε συγκόλληση πάνω στα κελιά γιατί χρειάζεται ειδικός χειρισμός à γρήγορα για να μη καεί η επαφή του κελιού και δεν κολλάει η ταινία μας μετά).


Σιλικόνη


      Σιλικόνη θα χρειαστούμε για την κόλληση των κελιών με την πλάτη του φωτοβολταϊκού μας πλαισίου και στην κόλληση των τζαμιών-πλεξιγκλάς μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται νομίζω να πούμε κάτι άλλο εδώ. Καλό είναι να έχουμε πιστόλι σιλικόνης για γρήγορη εφαρμογή.


Τζάμι ή πλεξιγκλάς


      Είναι προσωπική επιλογή εάν θα φτιαχτεί το πάνελ με τζάμι ή πλεξιγκλάς. Το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του.

Τζάμι
Πλεξιγκλάς
Σκληρό= Στέρεα κατασκευή πλαισίου
Μαλακό= Κάμπτεται το πλαίσιο
Δεν χαράσσεται
Χαράσσεται
Δεν θολώνει από τον ήλιο
Υπάρχει πιθανότητα να γίνει
Αποβάλλει τη θερμότητα
Λειτουργεί σαν μόνωση
Φθηνό
Ακριβό
Σπάει στο χαλάζι-πέτρες
Άθραυστο


Κορνίζα αλουμινίου


      Πρίν το τέλος θα έχουμε δύο τζάμια ή δυο πλεξιγκλάς κολλημένα μεταξύ τους με σιλικόνη. Οι τέσσερις πλευρές τους πρέπει να καλυφθούν με ένα αλουμινένιο πλαίσιο. Έτσι θα προστατέψουμε την κατασκευή μας από την υγρασία, θα την κάνουμε πιο στιβαρή στις μετακινήσεις αλλά και θα μπορέσουμε να το στηρίξουμε κάνοντας τρύπες στο αλουμίνιο. Απαραίτητα πρέπει το πλαίσιο να είναι από αλουμίνιο για να κάνουμε ελαφριά την κατασκευή μας αλλά και άφθαρτη όσο μπορούμε στο χρόνο (σίδηρο σγουριάζει-φθείρεται).


Κουτί ηλεκτρολογικών συνδέσεων


      Τέλος θα χρειαστεί ένα πλαστικό κουτί διακλαδώσεως ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων εξωτερικό. Αυτό θα κολληθεί στην πλάτη του πάνελ και θα έχει τις αναμονές (θετική-αρνητική) μαζί με τη δίοδο (όπως είπαμε πριν). Θα παρέχει στεγανότητα και ασφάλεια των συνδέσεών μας. Ιδανικό κουτί για τέτοια δουλειά είναι τα τετράγωνα που έχουν καπάκι με τέσσερις βίδες και λαστιχάκι. Είναι πιο χρονοβόρο να ξεβιδώσεις τις βίδες να το βγάλεις αλλά με αυτό τον τρόπο δεν ασκείς μεγάλη πίεση στο κουτί και διασφαλίζουμε πως δε θα το ξεκολλήσουμε από το τζάμι ή πλεξιγκλάς σε μελλοντικές αλλαγές.

Αυτά είναι όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ένα χειροποίητο φωτοβολταϊκό πάνελ βάζοντας μεράκι και υπομονή για να έρθει και να μας ανταμείψει το ευχάριστο αποτέλεσμα.

Ρεύμα από τον ήλιο – Δωρεάν !!!

1 σχόλια:

papalagi είπε...

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας.
το μέιλ μου είναι το a.chatzithomas@gmail.com
Ευχαριστώ πολύ
Καλό μεσημέρι
Αντώνης Χατζηθωμάς

Δημοσίευση σχολίου