μπορειτε να αναζητησετε κατι που σας ενδιαφερει εδω

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τι εργαλεία χρειαζόμαστε για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάνελ;


Εργαλεία

      Πρέπει να καταλάβουμε εδώ πως για να φτιάξουμε το δικό μας φωτοβολταϊκό πάνελ δεν χρειάζεται να έχουμε τεράστια πείρα στις  κολλήσεις ηλεκτρονικών. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι να εξικοιωθούμε στη συγκεκριμένη κίνηση, δηλαδή το «σύρσιμο» του κολλητηριού πάνω στη φωτοβολταϊκή κυψέλη. Λίγο το σταθερό χέρι, λίγο η υπομονή και θα καταφέρουμε να κολλήσουμε τα κελιά μας γρήγορα, με ακρίβεια και επιδεξιότητα. Ένας καλός ηλεκτρονικός πρέπει να υποστηρίζεται βέβαια από ένα καλό ερασιτεχνικό εργαστήριο ηλεκτρονικής. Θα χρειαστούμε κάποια εργαλεία. Ας δούμε ποια είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια επιτυχημένη κατασκευή αλλά και εύκολη διαδικασία (αφού μπορεί να παιδευτούμε άδικα με λάθος εξοπλισμό).
Τα εργαλεία είναι:
     
                           1) Κολλητήρι
                           2) Χάρακας
                           3) Ένα μεγάλο τραπέζι-πάγκος-χαρτόνι
                           4) Ψαλίδι
                          
Ας τα δούμε και αναλυτικά το κάθε ένα!



Κολλητήρι

      Το κολλητήρι είναι το πιο εύχρηστο εργαλείο ενός ερασιτέχνη ηλεκτρονικού. Τα είδη είναι πολλά. Επιλέγουμε κολλητήρι πάντα με γνώμονα τι θέλουμε να κολλήσουμε με αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση το αντικείμενο που θα ασχοληθούμε είναι τα φωτοβολταϊκά κελιά ή ηλιακές κυψέλες οι οποίες είναι και πολύ ευαίσθητες-εύθραυστες. Καλό λοιπόν είναι το κολλητήρι μας να είναι ελαφρό για να μπορούμε να το χειριστούμε με ακρίβεια και χωρίς να κουραστούμε. Τα κολλητήρια τύπου πιστολιού δεν ενδείκνυνται. Αυτά που έχουν καταλάβει αυτόν τον τομέα είναι όπως αυτό στην παρακάτω εικόνα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Τάση τροφοδοσίας: 220V
Ισχύς: περίπου 30Watt
Μύτες: μυτερή και πλακέ





Είναι ελαφρό οπότε μπορούμε να το χειριστούμε με ακρίβεια. Δεν ζεσταίνονται υπερβολικά οπότε προστατεύονται οι κυψέλες μας από το κάψιμο.




Χάρακας

      Αυτό όλοι το ξέρουμε και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες. Θα μας χρειαστεί τη στιγμή που πρέπει να κόψουμε την καλωδιοταινία μας σε κομματάκια. Θα τον χρειαστούμε να χαράξουμε μια γραμμή στο τραπέζι-πάγκο ή στο χαρτόνι μας ώστε να μας βοηθά να μην παρεκλίνουμε της ευθείας καθώς κολλάμε το ένα κελί με το άλλο.



Τραπέζι-Πάγκος-Χαρτόνι

      Χρειαζόμαστε ένα τραπέζι ή πάγκο στις διαστάσεις του πάνελ που θέλουμε να φτιάξουμε και λίγο μεγαλύτερο. Εάν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τόσο μεγάλο τραπέζι ή φοβόμαστε μη το χαλάσουμε καλό είναι να βρούμε ένα χαρτόνι σκληρό όπως αυτό από τα χαρτόκουτα από τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόρασης, ψυγείου κτλ.) Πάνω σε αυτό μπορούμε άνετα να κολλήσουμε καλούπια με σταυρούς πλακιδίων, να γράψουμε μια ευθεία με το χάρακά μας και γενικά να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς.



Ψαλίδι

      Θα το χρειαστούμε όταν κόβουμε την καλωδιοταινία σε κομμάτια για τη συγκόλληση στα κελιά μας. Πρέπει να σιγουρευτούμε πως αφήνει τις κομμένες άκρες ευθείες και όχι στραπατσαρισμένες γιατί θα είναι δύσκολο μετά να έρθουν σε εφαρμογή με τις κυψέλες.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου