μπορειτε να αναζητησετε κατι που σας ενδιαφερει εδω

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Καταναλώνω, καταναλώνεις, καταναλώνουμε . . .

Καταναλώσεις και Οικονομία


    Και ποιός δε θα ήθελε να πληρώνει λιγότερο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όλοι θέλουμε να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι μας ή την επιχείρησή μας με σκοπό την μείωση των εξόδων του λογαριασμού της ΔΕΗ. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τί καταναλώνουν κάθε μια από τις οικιακές μας συσκευές. Μόνο έτσι μπορούμε να ψαλιδίσουμε λίγο τους φουσκωμένους λογαριασμούς μας.
     Πάμε να δούμε τί καταναλώνουν κάποιες από τις οικιακές συσκευές μας. Στο πινακάκι που ακολουθεί φαίνεται η συσκευή, η σχετική τιμή της στο εμπόριο, η κατανάλωσή της σε Watt/Hrs (βατ-ώρες) και σε χρήματα.



    

    Πάμε να υπολογίσουμε από τον παραπάνω πίνακα ποιά θα είναι η χρέωση μιας τυχαίας μέρας ενός νοικοκυριού. Ας υποθέσουμε τις παρακάτω καταναλώσεις των συσκευών:

1) 2 πλυντήρια χωρίς στεγνωτήριο                       2x1,05=2.10   Kwh
2) Το ψυγείο που καταναλώνει όλη την ημέρα                  0,89   Kwh
3) 4 ώρες λειτουργίας υπολογιστή                        4x0,25=1       Kwh
4) 3 ώρες τηλεόραση                                            3x0,17=0,5     Kwh
5) 20 λεπτά για να φτιάξουμε τον καφέ μας         1/3x1,2=0,4    Kwh
6) 30 λεπτά για να ζεστάνουμε νερό για μπάνιο  0,5x4,5=2,25  Kwh
7) Μαγειρέψαμε 2 φορές από 1,5 ώρα                 3x0,99=3       Kwh


                                                                             Σύνολο 10,14 Kwh
    Εάν καταναλώνουμε περίπου 10 Kwh κάθε μέρα τότε το μήνα θα έχουμε 30x10=300 Kwh. Και αν πολλαπλασιάσουμε με το 0,09 που είναι η τιμή της Kwh τότε 300x0,09=27 Euro το μήνα. 



   Ας δούμε τι είναι πραγματικά αυτό που φουσκώνει το λογαριαμό μας και ας προσπαθήσουμε να το μειώσουμε. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά στον παραπάνω υπολογισμό θα δούμε πως η κύρια αιτία είναι :

1) Το πλυντήριο
2) Η κουζίνα
3) ...και φαρμακερό... Ο θερμοσίφωνας.!!

    Κοιτάξτε τώρα τι γίνεται με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Αμέσως το κόστος θέρμανσης νερού με το συμβατικό θερμοσίφωνα πέφτει περίπου στο 0 (λέω "περίπου" γιατί κάποιες μέρες στη διάρκεια του χρόνου δεν θα έχουμε ήλιο και επομένως ζεστό νερό).  Στη συνέχεια ας συνδέσουμε το πλυντήριο με τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα για να τροφοδοτείται απευθείας με ζεστό νερό. Σε αυτή την περίπτωση το πλυντήριο καταναλώνει περίπου το μισό.  Συνεπώς οι συνολικές Kwh που ήταν 10 για κάθε ημέρα, με τα νέα δεδομένα θα πέσουν στις 10-3,3=6,7 Kwh και τα έξοδα από 27 ευρώ πέφτουν στα 6,7x30x0,09=18 ευρώ. Κερδίζουμε δηλαδή αμέσως αμέσως 9 ευρώ το μήνα.

   Τα θετικά μιας τέτοιας κίνησης φαίνονται τόσο στην τσέπη μας όσο και στο περιβάλλον αφού μειώνονται στο 1/3 οι εκπομπές  του διοξειδίου του άνθρακα CO2 .

1 σχόλια:

marilena είπε...

ωραίες πληροφορίες!
ευχαριστούμε!!!!

Δημοσίευση σχολίου